Lubię grzyby, smakują mi zwłaszcza zimą. W połączeniu z kremowym sosem i kilkoma kroplami (dosłownie kilkoma) oliwy truflowej nawet najzwyklejsze pieczary można przemienić w cudownie sycące danie. U mnie w domu do grzybów przekonała się już Miśka, z kolei Misiek nawet polubił oliwę truflową, a tak się zarzekał, że przenigdy- taaaa, jasne 😉
Składniki na 4 duże porcje:
200 g boczniaków ewentualnie mogą być pieczarki
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
1-2 cebule
50 g suszonych pomidorów
łyżeczka oliwy truflowej
2-3 łyżki oleju roślinnego
puszka mleka kokosowego
opakowanie 400-500 g makaronu ugotowanego z przepisem na opakowaniu
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i grzyby dosyć drobno, na mniej więcej kawałki tej samej wielkości. Rozgrzej zwykły olej na dużej głębokiej patelni lub w garnku i podsmaż cebulę przez około 3 minuty. Dodaj grzyby i gałkę muszkatołową. Smaż razem 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodaj całe mleko kokosowe i suszone pomidory (drobno posiekanie).
Duś razem 3 minuty. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj oliwy truflowej.
Danie idealnie komponuje się ze świeżym rozmarynem.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…