Składniki (ja użyłam byczej foremki o średnicy 15 cm i wyszło mi 10 szt. i są jak wielkie buły, standardowej wielkości wyjdzie ze 30 szt.)
500 g mąki (ja użyłam 250 gryczanej i 250 g pszennej)
250 ml mleka sojowego
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
łyżka cukru
50 ml oleju roślinnego
200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy)
400 g pieczarek
2 cebule
1 por
50 g ziaren słonecznika
po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego
pęczek koperku
(nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania kupiony)
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże
Odstaw drożdże w ciepłe miejsce na 15 minut aby się obudziły
Dodaj drożdże do mąki i wyrób gładkie ciasto, na koniec zagniatania dodaj olej (w razie gdyby ciasto było za suche spokojnie możesz dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki)
Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz.
Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie miękka)
Na patelni rozgrzej łyżke oleju i wrzuć cebulę, smaż około 5 minut aż się zeszkli i zacznie złocić, następnie partiami wrzucaj pieczarki i pora.
Gdy por będzie już miękki dodaj przyprawy, przemieszaj i dodaj do kaszy
Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…