Wegańska prawie karpatka z jaglanym kremem

Czas pierniczenia, a ja od dłuższego czasu kombinowałam co by tu jeszcze znanego zweganozować, za punkt honoru ustanowiłam sobie karpatkę, prawie się udało, bo smak dokładnie taki jak być powinien ale nie ma fal ;-( Nie poddam się, ale podzielę się z Wami przepisem na ciasto które udało się wykombinować, trzy razy dziś piekłam, zmieniając recepturę, aż wg mnie była zadowalająca. Wyjątkowo podam ilość składników na szklanki (bardzo nie lubię takich przepisów, bo szklanka szklance nie równa, a zawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników).

Składniki (na małą blaszkę )

ciasto:

szklanka mąki tortowej

szklanka mleka sojowego

1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta)

300 g kaszy jaglanej

1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego)

100 g cukru trzcinowego

Ważne: jest to ciasto parzone/ucieranie potrzebna „kulka” do ucierania, koszt drewnianej jakieś 5 zł (raz próbowałam utrzeć blenderem i wyszedł glut)

Przygotowanie:

Ciasto: zagotuj mleko z olejem/masłem (doprowadź do wrzenia), wymiesza mąkę z proszkiem do pieczenia oraz stolą  i stopniowo wsypuj do mleka z olejem ucierając (wrzucając zrobi się piana i takie „puffff” usłyszysz oraz poczujesz zapach zasmażki- to wręcz wskazane ). Utrzyj dokładnie całe ciasto, uformuje się z niego miękka kulka, ale miękka. Podziel na  równe dwie części i przełóż do 2 blaszek (lub upiecz jedno po drugim w jednej) wysmarowanych olejem i przyprószonych mąką. Piecz w temp. 180 C

Krem: ugotuj kaszę na mleku z cukrem, a po przestygnięciu po prostu zblenduj na gładką masę. Ja dodatkowo przybajerowałam go 2 łyżkami cukru waniliowego domowej roboty i 2 łyżkami gęstego mleczka kokosowego.

Po upieczeniu na jeden płat ciasta połoz krem, przykryj drugim płatem ciasta i schłodź w lodówce

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago