Categories: KUCHNIA

Półkruche ciasto z marynowanym rabarbarem

Kolejna wersja kruchego ciasta z rabarbarem, ten różni się tym, że rabarbar był przed pieczeniem marynowany w occie balsamicznym, co nadało mu szlachetnego smaku.  Rabarbar należy marynować 24 h, mój się wylegiwał ponad 72, bo kompletnie nie miałam czasu na pieczenie.

Składniki na standardowej wielkości tortownicę (26 cm):

800-1000 g rabarbaru

3 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego (z czerwonego wina)

50 g cukru trzcinowego

ciasto:

250 g mąki pszennej (u mnie była to pszenno żytnia z amarantusem, w sumie do wypieku chleba, ale świetnie się sprawdza w ciastach, a poza tym ta była pierwsza z brzegu i nie chciało mi się szukać w spiżarni)

100 g innego masła roślinnego (najlepiej kokosowego)

1 średni banan

50 g cukru trzcinowego

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

kruszonka:

100 g mąki

70 g masła roślinnego

30 g cukru

  • wykorzystałam też kruszonkę, która została mi od poprzedniego ciasta

Aby przygotować kruszonkę, wrzuć wszystkie składniki do miski i rozkrusz je razem palcami, o tak:

Powstałą kruszonkę schowaj do lodówki, zanim przygotujesz resztę.

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, pokrój 1 cm kawałki, skrop octem balsamicznym, posyp cukrem i schowaj do lodówki na około 24 h.

Jak to z kruchym ciastem bywa, musisz wszystkie składniki siekać, aż da się do zlepić w całość.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia, po czy wylep formę ciastem. Schowaj do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika.

Wyjątkowo, spodu nie podpiekaj (dzięki temu ciasto będzie półkruche) tylko schłodzone wypełnij zamarynowanym rabarbarem, posyp kruszonką i piecz przez 60-70 minut w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem.

Przestudź ciasto w formie, gdyż ciepłe może się rozpaść pod wpływem soku z rabarbaru.

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago