Uwielbiam wszelkiego rodzaju quiche (czyli wytrawne wersje tart) między innymi za to że można je zrobić dosłownie z wszystkiego oraz za to że sa pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
150 ml oleju roślinnego
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
masa:
200 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga suchej kaszy, czyli 2 woreczki)
400 g pieczarek
1 ugotowany brokuł
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
garść świeżej bazylii
150 ml wegańskiego jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki z tapioki lub ziemniaczanej
Przygotowanie:
z podanych składników na ciasto zagnieć szybko ciasto i wylep nim wysmarowaną olejem formę do zapiekania po czym włóż do lodówki na około 30 minut.
Po schłodzeniu cista podpiecz go w temp. 190 C około 20-25 minut.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju na złoto. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż minutę razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj do kaszy i pozostały składników na masę poza brokułem. Powstałą masę przełóż na podpieczony spód quiche i powciskać różyczki brokuła.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…