Dziś warjacia na temat risotto. Tym razem na słodko z aromatycznymi przyprawami. Jest to szybkie danie jednogarnkowe, które będzie smakować wszystkim. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. U mnie był to kaurat obiad, ale spradzi sie na każdy posiłek.
Składniki na 4-6 porcji:
po dwie marchewki o osobę
2 kubki ryżu
pół kubka rodzynek
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
łyżeczka imbiru
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Namocz rodzynki (poprostu zalej na chwilę gorącą wodą). Marchew obierz i pokrój w półplasterki. W dużym garnku/głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez kilka sesunk cały czas mieszając cynamon, kardamon i imbir.
Następnie dodaj marchew i duś wszystko razem około 5 minut.
Kolejno dodaj przepłukany wodą ryż .Wymieszaj i dodawaj poracjami wodę (gdy ryż wchłonie porcję dodaj kolejną i tak aż do czasu, aż ryż będzie odpowiednio miękki). W międzyczasie doddaj rodzynki i sól. Na 2 kubki wody powinno wystarczyć 5 kubków wody, w zalezności od jego rodzaju.
Po około 15 minutach potrawa powina być gotowa.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…