Categories: KUCHNIA

Risotto na słodko z marchewką i rodzynkami

Dziś warjacia na temat risotto. Tym razem na słodko z aromatycznymi przyprawami. Jest to szybkie danie jednogarnkowe, które będzie smakować wszystkim. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. U mnie był to kaurat obiad, ale spradzi sie na każdy posiłek.

Składniki na 4-6 porcji:

po dwie marchewki o osobę

2 kubki ryżu

pół kubka rodzynek

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kardamonu

łyżeczka imbiru

pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Namocz rodzynki (poprostu zalej na chwilę gorącą wodą). Marchew obierz i pokrój w półplasterki. W dużym garnku/głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez kilka sesunk cały czas mieszając cynamon, kardamon i imbir.

Następnie dodaj marchew i duś wszystko razem około 5 minut.

Kolejno dodaj przepłukany wodą ryż .Wymieszaj i dodawaj  poracjami wodę (gdy ryż wchłonie porcję dodaj kolejną i tak aż do czasu, aż ryż będzie odpowiednio miękki).  W międzyczasie doddaj rodzynki i sól. Na 2 kubki wody powinno wystarczyć 5 kubków wody, w zalezności od jego rodzaju.

Po około 15 minutach potrawa powina być gotowa.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago