No ca ja Wam będę ściemniać, musiałam sobie porawić humor, a wiadomo że najlepszym poprawiaczem nastroju jest czekolada. Brownie jest dobre zawsze, a to wyszło mi wybitne. Dodatek masła orzechowego i kwaskowatego dżemu idealnie się komponuje i nadaje ciastu wilgoci, zresztą brownie samo w sobie wręcz musi być zakalcowate. Po jednym grzie od razu kąciku ust same podnosza się do góry.
Składniki na małą blaszkę 20×20 cm:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g mąki
czubata łyżka masła orzechowego (okoo 50 g)- dodane bezpośrednio do ciasta
1 banan/w wersji wegetariańskiej 2 jajka
150 g (kubek) maki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
około 100 g dowolnego dżemu (u mnie domowej roboty z czarnej pożeczki)
czzubata łyżka masła orzechowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Zzblenduj banana z masłem orzechowy, w spiżarni odkryłam jeszcze zapasy cukru wanilinowego, więc dorzuciłam dwa opaakowania i to był jedyny dodany cukier.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do masy bananowej. Wymieszaj,
Do masy czekoladowej przesiej mąkę, przyprawy i szczyptę soli. Wymieszaj.
Przełóć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jest dosyć gliniaste). W kilku miejsca pacnij po łyżeczce dżemu i masła orzechowego.
Przemieszaj razem.
Piecz przez 20 minut w temp 160-170 C na środkowej półce piekarnika. Udekoruj wedle uznania.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…