KUCHNIA

Surowy chłodnik ogórkowy, czyli dawka lecznicza na upały.

Upał nie odpuszcza, więc ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to gotowanie, ale coś jeść trzeba. Moja propozycja na ten skwar to chłodnik ogórkowy bez gotowania z samej sama surowizny, czyli modne raw, a bez sarkazmu to idealny obiad, poświęciłam się i żeby Misiek nie umarł z głodu , tj. żeby po godzinie nie szukał jedzenia to podałam mu chłodnik z drożdżowymi pasztecikami z pieczarkowym farszem (chyba go jednak muszę lubić).

Składniki na 4 porcje:

około 1 kg ogórków

200 g łuskanego słonecznika

pęczek koperku

łyżeczka kurkumy

łyżeczka granulowanego czosnku

płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

szklanka wody

Przygotowanie:

Słonecznik przepłucz kilka razy wodą. W blenderze kielichowym zblenduj obrane ogórki z dodatkiem szklanki wody. Dodaj słonecznik i znowu zblenduj.

Dopraw kurkumą, czosnkiem, solą i pieprzem.

Na samym końcu dodaj koperek i szklankę wody, lub tyle uważasz do ulubionej konsystencji. Wstaw do lodówki aby się schłodził.

Smacznego chłodnego 🙂

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago