Ciasto czekoladowe z porzeczkami Maniek skończył wczoraj i natychmiast poprosił o kolejne. W tygodniu nie mam czasu na zbytnią zabawę w kuchni, więc znowu poszłam na łatwiznę i upiekłam bardzo proste, ucieranie ciasto, ale tym razem aromatycznego kokosa połączyłam z agrestem. Mam nadzieję, że do soboty wystarczy chłopakowi cukru 😉
Składniki na średniej wielkości blachę lub tortownice max 26 cm:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 dojrzałe banany
około 100 g wiórków kokosowych
200 ml oleju roślinnego
3 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (około 120 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-400 g agrestu
Przygotowanie:
w jednej misce zblenduj: banany, olej (odłóż na bok 3 łyżki), cukier (odłóż 2 łyżki na bok) i mleko kokosowe., a do drugiej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Połącz zawartość obu misek dodając 2/3 wiórków. Pozostałe wiórki lekko podpraż na suchej patelni.
Na samym końcu dodaj agrest i delikatnie przemieszaj. Całe ciasto przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnia.
Odłożona na bok wiórki, cukier i olej wymieszaj razem. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp je powstała kruszonką, po czym wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…