W zeszłym tygodniu miałam małe święto (urodziny) a wczoraj dotarło do mnie zaświadczenie o posiadanych uprawieniach do pracy jako instruktor hatha jogi więc mam co świętować. Z tej okazji przygotowałam tortę, czyli wypasione ciasto a;la tort, ale bez przekładania go kremem, bo bajery są na górze, zresztą ciasto samo w sobie jest tak bogate w smaki i wilgotne, że jest to absolutnie zbędne. Bez skrupułów możecie upiec to ciasto w standardowej blaszce i nie bajerować a i tak będą Was wszyscy uwielbiać za to ciasto.
ps. Składniki podzieliłam na 3 miski, bo to znacznie ułatwia i porządkuje pracę.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
1 miska:
450 g mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu:
2 miska:
200 g cukru
2 banany
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
3 miska:
300 g dyni startej na drobnych oczkach
pół średniego ananasa obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę (w sumie to jest około 300 g, może być ananas z puszki), syrop przyda się do bajerowania ciasta, na końcu instrukcja)
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan
łyżka skórki pomarańczowej lub aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
Składniki z 1 miski przesiej ze dwa razy.
Składniki 2 miski zblenduj na idealnie gładką i puszystą masę.
Składniki z 3 miski wymieszaj.
Wymieszaj wszystkie składniki razem.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 przez około 70 minut.
Bajery:
Pół litra soku marchewkowego * uwaga, jeżeli użyłaś/łeś ananasa z puszki to możesz dodać do budyniu odpowiednio zmniejszając ilość soku marchewkowego
2 opakowania jasnego budyniu
100 g oleju kokosowego/masła
*w zależności od użytego soku (mój był bio eko sreko bez cukru) i budyniu konieczne może być dodanie cukru.
Ugotuj budyń na soku marchewkowym, a więc zamiast mleka użyj soku, cały czas mieszaj, jak zacznie gęstnieć dodaj oleju kokosowego i dokładnie wymieszaj.
+ roztopiona w kąpieli wodnej tabliczka gorzkiej czekoady
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…