Wegańska czekoladowa lawa (molten lava cakes) czyli orgazm kulinarny.

Lało i lało, a najlepsze co może być w deszczowe dni to książka, kocyk i czekolada. Książka do napisania w planach, więc na razie tylko czytam, kocyk dziergam na szydełku, a czekoladę przygotowałam w w takiej wersji, że mogłoby lać jeszcze tydzień a i tak miałabym super nastrój. Jest to wegańska wersja słynnego deseru Molten Lava Cakes, czyli czekoladowej lawy, jest to forma czekoladowego sufletu, na zewnątrz ścięta a w środku płynna rozkosz. Idealnym dopełnieniem tego deseru są maliny, najlepiej prosto z krzaka. Deser ten można śmiało przygotować i schować do lodówki  taki nieupieczony (do 3 dni), a przed samym pieczeniem, które zajmuje 15 minut wyjąć z lodówki na aby osiągnął temperaturę pokojową (30 minut powinno wystarczyć).

Składniki na 6 porcji

czas przygotowania: 30 minut

kaloryczność: nie wygłupiaj się!

gwarancja poprawy nastroju: 100%

100 g mąki pszennej tortowej (polecam moją zaufaną „Basię”

2 dojrzałe banany

2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady

100 g oleju kokosowego (rafinowanego)

łyżka esencji waniliowej

100-150 g cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego w zależności jak bardzo wytrawną czekoladę lubisz

dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania form, kakao do oprószenia form

Przygotowanie:

Ojej kokosowy wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź. Banany, cukier i esencję waniliową utrzyj w blenderze na puszystą masę (grudki cukru nie powinny być wyczuwalne).

Przelej masę czekoladową do miski i dodaj do niej mąkę przesiewając ją. Wymieszaj.

Dodaj masę bananową i wymieszaj.

Ciasto po dodaniu masy bananowej gęstnieje (konsystencją przypomina ciasto naleśnikowe).

Kokilki wysmaruj olejem kokosowym i oprósz kakao (ewentualnie mąką).

Wypełnij foremki masą do 2/3 ich wysokości.

Piecz przez 14-16 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku do 220 C na środkowej półce lub wyżej. Deser jest gotowy gdy góra będzie ścięta. Tu się liczy każda minuta (ja mogłam piec minutę krócej- piekłam dokładnie 17)

Podawaj ciepłe!

Smacznego!

 

 

becky

View Comments

  • Świetny przepis! Wypróbuję w kolejny deszczowy dzień :)
    Uciekł Pani w składzie cukier ;)

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago