Dzieło są efektem przypadku, więc poznajcie dziś moją wypadkową: zeżarłam śliwki, które były na dzisiejsze ciasto i miałam tylko banany w domu i fasolę, tak oto powstało chyba jedno z moich lepszych ciast (wiem, wiem z każdym kolejnym tak mówię). To ciasto łączy w sobie wilgotne ciasto bananowe z kremowym pseudo sernikiem, żaden niewegus w życiu się nie domyśli, że wcina strączki. Żeby nie było, to ciasto nie jest fit bo nie taki był zamiar, miało być na bogato, stąd dodatkowo polewa czekoladowa, bo dziś się właśnie skończył nasz miesiąc miodowy z Miśkiem, a po drugie znowu będę eurowdową, więc musiałam połechtać Jego kubki smakowe, żeby jeszcze bardziej tęsknił 😉
Składniki na dużą 26 cm tortownicę:
ciasto bananowe:
4 banany
270 g mąki (u mnie było to 120 pełnoziarnistej i 150 białej) pszennej
100 ml oleju roślinnego
50 g cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie:
W dużej misce zblenduj (nie musi być super gładko, wręcz to nie wskazane) banany, cukier i olej.
Dodaj mąkę i sodę. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
Piecz w temp. 170-180 C przez około 40 minut.
Planowałam zalać całość masą „serową”, ale moja tortownica by tego nie ogarnęłam, bo bananowiec za bardzo urósł, więc wpadłam na pomysł, aby go przekroić.
Pomogłam sobie talerzem.
Spód umieć z powrotem w tortownicy.
Masa „serowa”
500 g ugotowanej do miękkości fasoli typu Piękny Jaś
250 g nierafinowanego cukru (lub proporcjonalne stewi, jeżeli dbacie o linię
100 g masła kokosowego
200 ml mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenie
opakowanie budyniu waniliowego
aromat waniliowy
Przygotowanie:
Zblenduj wszystko (budyń na końcu) razem na idealnie gładką masę.
Na samy końcu dodaj budyń.
Przełóż masę na upieczony wcześniej spód bananowy.
Piecz prze około 50 minut w temp. 180 C.
Na jeszcze ciepły połóż drugi, górny blat ciasta. Możesz też posmarować czekoladą masę serową i na to położyć ciasto.
Moja polewa czekoladowa to 70% rozpuszczona gorzka czekolada.
Smacznego!
ps. Jak każdy sernik trzymaj go w lodówce, a jedz gdy już będzie wystudzony, mu jedliśmy jeszcze ciepły, gdy masa nie była idealnie stężona 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
500g fasoli już ugotowanej? Ile to jest surowej? :)
500 g to masa suchej fasoli, czyli ugotować standardowe opakowanie.
Masło kokosowe?? czyms można zastąpić?
Zamiennie używam nazwy olej kokosowy/masło, wiec zamiast oleju kokosowego możesz użyć delikatnego w smaku innego oleju roślinnego.