KUCHNIA

Wegański jogurt sojowy

Gdy byłam wegetarianką sama robiłam jogurt w domu, naprawdę żadna filozofia, a gdy zostałam weganka zaczęły się schody, bo  w sklepach można dostać przeważnie coś bardziej budyń sojowy który udawał jogurt, ale ostatnio firma Sojade wypuściła linię prawdziwych jogurtów, czyli takich zawierających żywe kultury bakterii, które w magiczny sposób przeobrażają mleko, tylko ta cena około 3 zł za 120 ml przyprawia o ból głowy.

Zaryzykowałam i na bazie 1 kupionego jogurtu zrobiłam w domu 1 litr jogurtu, którego cena za pierwszym razem to cena mleka (1 l sojowego 4,99- kupiłam w lidlu) plus cena jogurtu 3 zł. Kolejna partia domowego jogurtu to tylko koszt mleka, ponieważ używa się już tego wcześniej „wyprodukowanego” samodzielnie. A oto przepis jak  go przygotować:

Składniki:

100 ml wegańskiego jogurtu sojowego

1 l mleka sojowego

Przygotowanie:

Pół litra mleka zagotować doprowadzając je do wrzenia, zdjąć z ognia i dolać pół litra zimnego mleka, wymieszać i dodać jogurt. Przykryć garnek pokrywką i szczelnie zawinąć go folią aluminiową, tak „zapakowany” garnek należy trzymać około 24 h w temp. 40 C, ja umieszczam garnek w piekarniku ustawionym na taką temperaturę, jeżeli nie ma takiej możliwości to zawinać dodatkowo garnek w koc i trzymać gdzieś w ciepłym miejscu (żeby chociaż przeciągów nie było), po tym czasie należy jogurt schłodzić w lodówce (minimum godzinę) i jest gotowy do spożycia.  Pamiętać, aby zostawić 100 ml na następną partię (zamknięty w słoikach wytrzymuje około 7 dni w lodówce).

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago