Wegańskie bezglutenowe kokosanki

Uwielbiam kokosanki, to smak mojego dzieciństwa, konkretnie mam na myśli te kupne w kształcie piramidek, roczniki około ’80 powinny kojarzyć, nakombinowałam się trochę ale udało mi się zrobić ich wegańska wersję które w 99 % smakują dokładnie tak samo (chrupiąca skórka na zewnątrz a środek mięciutki), a do tego są bezglutenowe i bajecznie proste do zrobienia. ps. trzymam je w słoiku od kilku dni z dnia na dzień są jeszcze lepsze.

Składniki:

100 g wiórków kokosowych

opakowanie 160 g kleiku ryżowego (można zastąpić kukurydzianym)

150 g oleju roślinnego (ideałem byłby kokosowy nierafinowany)

100 g cukru (najlepiej brązowego)

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 duży dojrzały banan

Przygotowanie:

banana zmiażdżyć na gładką masę. Wszystkie składniki połączyć,

W razie potrzeby (gdyby masa wydawała się za sucha/nie chciała się skleić) można dodać trochę ciepłej wody lub zwiększyć ilość oleju), odczekać chwilę (5 minut max) aż kleik zwiąże płyny i napęcznieje.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego,  wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie, lekko spłaszczyć dłonią.Piec w temp. 180-200 C około 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.

Smacznego!

becky

View Comments

  • Czy Wam także szybko stwardnialy jak kamień? Czy one mają to do siebie,że trzeba je zjeść od razu czy coś sknocilam? :)

    • Hmmm, jak już to powinny być kruche, ale nie twarde. Piekłam je już kilka razy i zawsze wychodzą idealne. Może ciut za długo je piekłaś?

      • Kurczę, może i racja. Robiłam z potrójnej porcji (jak szaleć to szaleć) i miałam też problem z wchłonięciem oleju przez masę. No nic, trzeba będzie spróbować jeszcze raz, dzięki! :)

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago