KUCHNIA

Wegańskie kostki bulionowe

DSC01261

Bywają takie dni, kiedy coś się gotuje, przyprawia, dorzuca cuda i wianki, a i  czegoś potrawie brakuje, tej kropki nad „i”.  Ja zawsze wtedy mówię, że to miłości brakuje i dorzucam własnej produkcji taką oto kostkę bulionową. Jak wiecie, ja nigdy niczego nie wyrzucam, wszytko w kuchni przerabiam, jeżeli zrobiłam zupę na obiad, i została mi z niej „woda” , to redukuję jeszcze o połowę, dodatkowo blenduję, jeżeli jakieś resztki warzyw się zaplątały i zamrażam w woreczkach do lodu, pojemnikach, a nawet w sylikonowych foremkach do babeczek. Potem wkładam do pudełka i przechowuję w zamrażalniku. Ostatnio między innymi zrobiłam takie kostki z resztki zupy cebulowej.

Składniki na około 80 kostek (każda to około 1 łyżka)

tak naprawdę możecie użyć każdych warzyw jakie macie, pamiętając aby były w miarę równej ilości

2-3 marchewki

kawałek selera

3-4 gałązki selera naciowego

1 cebula

pęczek pietruszki

kawałek pora (ja użyłam zamrożonych listów, kiedyś mi zostały i aż żal było wyrzucać)

5 liści laurowych

łyżka nasion kozieradki

łyżeczka ziaren pieprzu czarnego i zielonego

10 ziarenek ziela angielskiego

łyżkę suszonego lubczyku

opcjonalnie: łyżeczka suszonego czosnku

  • ja nie dodaję do tych kostek soli

będziesz potrzebować dodatkowo: tarki, pojemników na kostki, pól litra wody, 2-3 ojeju roślinnego, zaparzaczki do herbaty

 

DSC01237

Przygotowanie:

DSC01239

Umieść pieprz i ziele angielskie w zaparzaczce do herbaty.

DSC01240

Marchew i seler zetrzyj na tarce i najdrobniejszych oczkach, a cebulę na dużych. Seler naciowy i por posiekaj bardzo drobno.

DSC01242

Na rozgrzany olej wrzuć startą cebulę, zeszklij ją dosłownie minutę i dodaj zmieloną (startą w moździerzu) kozieradkę i lubczyk). Dokładnie wszystko przemieszaj.

DSC01243

Dodaj wszystkie warzywa.

DSC01244

Cały czas mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia. Duś około 10 minut i dodaj pół litra wody. Wrzuć do wywaru liście laurowe i zaparzaczkę. Możesz też dodać więcej wody i wtedy dłużej gotować aż do zredukowania się płynu i rozgotowania się warzyw. Kto co lubi.  Gotuj ma małym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut.

DSC01247

Pod sam koniec gotowania dodaj drobno posiekaną pietruszkę i gotuj jeszcze minutę. Gotowy wywar zostaw do całkowitego przestudzenia, w tym czasie liście laurowe, pieprz i ziele angielskie oddadzą cały swój aromat.

DSC01248

Po przestudzeniu wyjmij przyprawy, i za pomocą łyżeczki przełóż masę do foremek. Wykorzystałam nawet formę do pralinek. Możesz również całą masę zblendować na gładkie puree i w takiej formie zrobić kostki, kwestia gustu.

DSC01257

Smacznego i miłości w każdej potrawie życzę 🙂

DSC01256

ps. Taka kostka sama w sobie nie jest specjalnym rarytasem, to bardzo skoncentrowany bulion.

DSC01260

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.