KUCHNIA

Wegańskie śniadanie, czyli jogurtowe placuszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postanowiłam zrobić dziecku przyjemność i zrobić jak to Miśka później określiła „królewskie śniadanie”. Zrobiłam naprawdę lekkie i pożywne placuszki, które wbrew pozorom robi się bardzo szybko: przygotowanie ciasta to maksymalnie 10 minut i drugie tyle smażenie, no może 15, ale zawsze można smażyć na dwóch patelniach na raz, co często robię i wtedy to już w ogóle idzie ekspresowo.

Składniki na 8 sztuk:

250 g mąki pszennej

1 dojrzały banan

250 g wegańskiego jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru trzcinowego

łyżeczka cukru waniliowego

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

30 ml (2 łyżki) delikatnego oleju roślinnego + olej do smażenia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W drugiej misce zblenduj jogurt, banana, cukry i olej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Połącz dokładnie zawartość obu misek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Polecam smażyć te placuszki na dobrze rozgrzanym, dosyć głębokim oleju kokosowym, rafinowany będzie tu idealny, bo ma wysoką temperaturę dymienia i jest totalnie bezzapachowy. Nakładaj ciasto porcjami, idealna porcja to duża łyżka, bo placuszki naprawdę rosną. Smaż na małym ogniu z obu stron aż będą złote, ale uważaj bo złocą się szybko 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.