Postanowiłam zrobić dziecku przyjemność i zrobić jak to Miśka później określiła „królewskie śniadanie”. Zrobiłam naprawdę lekkie i pożywne placuszki, które wbrew pozorom robi się bardzo szybko: przygotowanie ciasta to maksymalnie 10 minut i drugie tyle smażenie, no może 15, ale zawsze można smażyć na dwóch patelniach na raz, co często robię i wtedy to już w ogóle idzie ekspresowo.
Składniki na 8 sztuk:
250 g mąki pszennej
1 dojrzały banan
250 g wegańskiego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
30 ml (2 łyżki) delikatnego oleju roślinnego + olej do smażenia
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce zblenduj jogurt, banana, cukry i olej.
Połącz dokładnie zawartość obu misek.
Polecam smażyć te placuszki na dobrze rozgrzanym, dosyć głębokim oleju kokosowym, rafinowany będzie tu idealny, bo ma wysoką temperaturę dymienia i jest totalnie bezzapachowy. Nakładaj ciasto porcjami, idealna porcja to duża łyżka, bo placuszki naprawdę rosną. Smaż na małym ogniu z obu stron aż będą złote, ale uważaj bo złocą się szybko 🙂
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…