Categories: KUCHNIA

Wielkanoc. Kremowa zupa chrzanowo-kokosowa

Wiem, że połączenie smaku na pierwszy rzut oka dziwne, ale uwierzcie mi, pokochacie tą zupę nie tylko z okazji zbliżających się świąt i jeszcze za to że jest tania i robi się ja w 20 minut!

Składniki na 6-8 porcji:

puszka 400 ml mleka kokosowego

średniej wielkości seler

1 średnia pietruszka (korzeń)

łyżeczka mielonej kozieradki

łyżeczka białego pieprzy (może być czarny, o ile nie przeszkadzają Wam czarne kropki w białej zupie)

duży kawałek świeżego chrzanu (rzucili w Lidlu w promocji 😉

Przygotowanie:

Seler, pietruszkę i chrzan zetrzyj na tarce. W garnku (około 3 litrowym) rozgrzej masło, wrzuć starte warzywa, dodaj pieprz, kozieradkię i podduś je przez chwilkę, ale pilnuj aby nie zaczęły się przyrumieniać.

Dodaj około wody, tak aby była do poziomu warzyw, przykryj garnek pokrywką i duś przez 5 minut.

Dolej około pół litra wody (w sumie wody ma być mniej więcej 1 litr) oraz całe mleko kokosowe oraz sól.

Wymieszaj, doprowadź do wrzenia po czym zblenduj całość. Oczywiście możesz pominąć blendowanie bo zupa jest dobra sama w sobie, ale wtedy dodaj 0 300 ml mniej wody.

Smacznego!

 

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago