Zakręcona lasagne

Ostatnimi czasy namiętnie kupuję bakłażany, nie wiem o co chodzi, ale każda wizyta w sklepie kończy się zakupem co najmniej jednego, może chodzi o to , że one się tak błyszczą, a mnie srokę to przyciąga. W ten oto sposób miałam 2 w lodówce i nie zawahałam się ich użyć jako płaty do zawijania jak lasagne.

Składniki na 4 porcje:

8 gotowych plastry makaronu lasagne (miałam takie miękkie), a jeżeli takich nie macie to „suche” podgotować tak z 3 minutki

2 bakłażany

kilka marchewek

kilka gałązek selera naciowego

szparagi

generalnie każde długie warzywa

liście jarmużu i/lub buraków

sos beszamelowy:

2 łyżki mąki

pół lita mleka roślinnego

gałka muszkatołowa

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Warzywa obrać i ugotować w parowarze lub tradycyjnie. Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry i podsmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej). Formę do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Na przemian zawijać warzywa w platry makaronu i bakłażana:

Na koniec zalewamy wszystko beszamelem i pieczemy około 45 minut w temp. 180 C.

Ps. najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago