KUCHNIA

Zapiekany makaron z sosem pomidorowym i klopsikami

Makaron to wielka miłość mojej rodziny, a moja to ryż, dlatego na zmianę jest u mnie raz pasta raz curry, no chyba że mam akurat fazę na kasze jaglaną 😉 Tym razem na szybko zapiekanka makaronowa. Będzie szybko, jezeli przygotujecie śmiatankę słonecznikowa dzień wcześniej (będzie dobra przechowywana w lodówce do tygodnia) i kupicie gotowe klopsiki lub nakulacie własnych. Odkąd Dobra Kaloria wypuściła klopsiki i burgey mam zawsze zapas w lodówce. Na własne klopsiki macie u mnie mnówstwo przepisów. Moje popisowe to klopsiki a’la Ikea.

Sos do zapiekania jest śmietankowy w smaku, sprawdzi się w wielu przepisach, a sama zapiekanka sycąca i odpowiednio zbilansowana, będzie każdemu smakować.

Składniki na 4 porcje:

500 g makaronu  ugotowanego zgodnie z przepisem na opkowaniu

około 300 g passaty lub soku pomidorowego

200 g wypłukanego i moczonego przez godzinę (lub dłużej) słonecznika

opakowanie  klopsików (6 sztuk)

po jednej łyżeczce: pieprzu, słodkiej papryki, soli, cukru i granulowanego czosnku

Przygotowanie:

Namoczony i wypłukany słonecznik zblenduj na idealnie gładka masę z około 200 ml wody.

 

Do garnka wlej passatę pomidorową, dodaj śmietankę i przyprawy. Wymieszaj i zagotuj.

Naczynie do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem, nałóż makaronu, który przemieszaj z sosem. Na wierzchu rozłóż klopsiki.

Wstaw całośc do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz na środkowej półce piekarnika przez około 15-20 minut.

Podawaj posypane ulubionym zielskiem.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago