Odkąd pojawiły się szparagi jest to moje ulubione danie i robię je przynajmniej raz w tygodniu na obiad. Kremowy ryż w połączeniu z chrupiącymi szparagami jest idealnym daniem w ciepłe dni, bo smakuje na ciepło jak i na zimno. Danie jest lekkie i niskokaloryczne.
Składniki na 4 porcje:
ugotować ryż ryż w ilości wedle uznania (u mnie na 4 porcje to około 200-300 g suchego ryżu)
500 g szparagów (pęczek)
2 cukinie
puszka groszku (około 200 g- ideałem byłby świeży cukrowy)
kilka ząbków czosnku
200 g szpinaku
łyżeczka soli
pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż na niej przepuszczone przez praskę 2-4 ząbki czosnku. Po 2 minutach dodaj pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi.
Po 5 minutach dodaj groszek, i duś około 1 minuty.
Na samym końcu dodaj szpinak, wymieszaj dokładnie, dopraw . Wystarczy minuta aby szpinak był gotowy.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…