Categories: KUCHNIA

Zielone risotto

Odkąd pojawiły się szparagi jest to moje ulubione danie i robię je przynajmniej raz w tygodniu na obiad. Kremowy ryż w połączeniu z chrupiącymi szparagami jest idealnym daniem w ciepłe dni, bo smakuje na ciepło jak i na zimno. Danie jest lekkie i niskokaloryczne.

Składniki na 4 porcje:

ugotować ryż ryż w ilości wedle uznania (u mnie na 4 porcje to około 200-300 g suchego ryżu)

500 g szparagów (pęczek)

2 cukinie

puszka groszku (około 200 g- ideałem byłby świeży cukrowy)

kilka ząbków czosnku

200 g szpinaku

łyżeczka soli

pieprz

Przygotowanie:

 

 

 

Na dużej patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż na niej przepuszczone przez praskę 2-4 ząbki czosnku. Po 2 minutach dodaj pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi.

Po 5 minutach dodaj groszek, i duś około 1 minuty.

Na samym końcu dodaj szpinak, wymieszaj dokładnie, dopraw . Wystarczy minuta aby szpinak był gotowy.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago