Zupa z cukinii, bazylii i kuskusu

Kolejny tydzień i kolejna zupa. Ta powstałą zupełnie spontanicznie ze składników które znalazłam w lodówce i spiżarni. W sumie 3 główne składniki, ale wyszła tak pyszna, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.

Składniki na około 6 porcji jako danie główne:

około 1 kg cukinii (żółtej, zielonej)

2 cebule

spory pęczek bazylii

150 g kaszy kuskus (suchej)

łyżeczka nasion kozieradki

płaska łyżeczka soli

2 łyżki oleju roślinnego

garść posiekanych i podprażonych orzechów (polecam do tej zupy nerkowce)

Przygotowanie:

Cebulę pokrój a cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj zmieloną kozieradkę, wymieszaj i dorzuć cukinię. Duś razem przez 5 minut, po czym dodaj około 1 litra wody. Zagotuj. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i zblenduj całość. Zdejmij z kuchenki i wsyp suchą kaszę. Po 5 minutach możesz jeść obiad.

Smacznego!

ps. Miśce bardzo smakowało, więc polecam tą zupę dla dzieciaków, dzięki kozieradce zupa ma bulionowy smak i jest delikatna, a dodatek kaszy czyni zupę bardziej sycącą.

 

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago