Ravioli z dyniowym farszem w sosie szałwiowym

Ehh, za dwa dni koniec lata, co uczciłam,  a raczej  uhonorowałam ostatnim obiedem na tarasie. Przygotowałam ravioli z dyniowym nadzieniem w sosie szałwiowym. Jak widać to były na tyle wielgachne pierogasy, ze dwa stanowiły porcję, no przynajmniej dla wszystkich dziewczyn w domu. Farsz to praktycznie trzy składniki, kluchy, to wiadomo mąka i woda, nic skomplikowanego, i jak to u mnie w domu bywa, im mnie wydziwiania tym więcej zachwytów.

Składniki na około 20 wielkich kluch:

2,5 szklanki mąki pszennej (polecam Basię do pierogów)

szklanka gorącej wody

szczypta soli

2 łyżki oliwy

  • to może być dowolna szklanka/kubek itp. ważne aby tym samym naczyniem odmierzać składniki, ale i tak jak to w życiu bywa z tego typu ciastem czasami i tak trzeba ciut podsypać mąką lub dodać więcej wody.

 

Farsz:

około pół 1 kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności)

200 g suchej czerwonej soczewicy

2 cebule

łyżeczka soli

, łyżeczka suszonego czosnku (oczywiście może to być świeży, około 2 ząbków),

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki kuminu

Sos:

2 szklanki mleka sojowego

2-3 łyżki mąki

2-3 łyżki oleju roślinnego – kokosowy rafinowany jest w tym przypadki najlepszy

szczypta gałki muszkatołowej

pęczek świeżej szałwii

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zetrzyj surową dynię na tarce o grubych oczkach , dodaj do niej 2 szklanki wody i zblenduj na gładką masę. Na dużej patelni podsmaż  posiekaną w drobną kostkę cebulę przez 5 minut, po czym dodaj do niej przyprawy (z wyjątkiem soli), wymieszaj i smaż prze kilka sekund. Do cebuli dodaj suchą soczewicę i dyniowe pure.

Duś wszystko razem, aż soczewica zmięknie, a płyn odpowiednio się zredukuje- zajmie to 15-20 minut. Dopraw solą.

Podczas gdy farsz się gotuje, z podanych składników zagnieć ciasto, podziel na pół, i rozwałków na w miar równe dwa prostokąty. Do czasu aż farsz będzie gotowy przykryj wilgotną ściereczką.

W zależności od tego jak duże ravioli chcesz zrobić to taką łyżką nakładaj farsz w równych odstępach, u mnie była to łyżka do zupy.

Zagotuj wodę w dużym garnku.

Przykryj ciasto z farszem drugim płatem ciasta.

Ponacinaj, możesz sobie ułatwić życie nożem do pizzy.

Brzegi dodatkowo poprzyciskaj ząbkami widelca, tworząc tym samym wzorek.

Tak przygotowane ravioli wrzucaj do wrzątku, ale nie za dużo na raz, ale tak aby kluski mogły spokojnie pływać. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj je 3-5 minut. Przed podaniem możesz dodatkowo podsmażyć.

Przygotowanie sosu:

w garnku podgrzej olej roślinny, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, dodawaj stopniowo mleko i cały czas mieszaj aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Dopraw solą, pieprzem, gałką, a po zdjęciu z ognia, dodaj drobno posiekaną szałwię

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago