Bez kategorii

Zupa z botwiny

20150430_175026[1]Doczekałam się młodych buraków!

Składniki na 4 porcje:

2 pęczki buraków

100 g czerwonej soczewicy

pęczek pietruszki

2 marchewki

sól, pieprz, papryka, suszone warzywa rosołowe lub wegańska kostka

20150430_172610[1]Żeby zupa była gotowa w tempie ekspresowym (20 minut) w czajniku zagotowujemy 1,5 wody. Dodajemy łyżkę suszonych warzyw lub wegańską kostkę rosołową albo łyżkę sosu sojowego. Marchew kroimy w półplasterki i wrzucamy do wody. Po 3 minutach dorzucamy pokrojone grubsze części buraka i czerwoną soczewicę.

20150430_173519[1]Przykrywamy wszystko pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pozostałe części buraka i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, mieszamy i po minucie możemy delektować się zupą. Ja delikatnie zabieliłam śmietan ze słonecznika (własnej roboty).

20150430_175026[1]

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *