Zupa z botwiny
Doczekałam się młodych buraków!
Składniki na 4 porcje:
2 pęczki buraków
100 g czerwonej soczewicy
pęczek pietruszki
2 marchewki
sól, pieprz, papryka, suszone warzywa rosołowe lub wegańska kostka
Żeby zupa była gotowa w tempie ekspresowym (20 minut) w czajniku zagotowujemy 1,5 wody. Dodajemy łyżkę suszonych warzyw lub wegańską kostkę rosołową albo łyżkę sosu sojowego. Marchew kroimy w półplasterki i wrzucamy do wody. Po 3 minutach dorzucamy pokrojone grubsze części buraka i czerwoną soczewicę.
Przykrywamy wszystko pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pozostałe części buraka i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, mieszamy i po minucie możemy delektować się zupą. Ja delikatnie zabieliłam śmietan ze słonecznika (własnej roboty).
Smacznego!
One Comment
Anonim
Mmmmmniam. Gdyby nie późna godzina już bym robila 🙂