Zupa ziemniaczana z jarmużem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • opakowanie jarmużu (200 g)/można też użyć szpinaku)
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • tofu (ja miałam pół opakowania otwarte i tylko tyle użyłam)
  • sól, papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon

Wszystko możemy zrobić w jednym garnku.

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy.

Kroimy ziemniaki w drobna kostkę, wrzucamy do cebuli, zalewamy wodą (1 l- najlepiej wrzątkiem, wtedy zupa ugotuje się błyskawicznie) i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).

Gdy ziemniaki zmiękną, odkładamy 1/3, resztę doprawiamy do smaku przyprawami: solą, gałką (po 1 łyżeczce) i szczyptą cynamonu. Wszystko blendujemy. Dodajemy 1 do 1, 5 l wody, wrzucamy pokrojony na drobno jarmuż i gotujemy jeszcze max 10 minut.

Na suchej patelni podsmażamy pokruszone tofu doprawiając papryką i kurkumą.

Gdy zupa będzie gotowa dorzucamy resztę ziemniaków. Podajemy z chlebem, najlepiej razowym, można dodać odrobinę kukurydzy, posypujemy przyrumienionym tofu.  Zupa jest kremowa i  delikatna.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago