Bez kategorii

Zupa ziemniaczana z jarmużem

20150327_184538[1]Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • opakowanie jarmużu (200 g)/można też użyć szpinaku)
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • tofu (ja miałam pół opakowania otwarte i tylko tyle użyłam)
  • sól, papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon

20150327_180038[1]

Wszystko możemy zrobić w jednym garnku.

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy.

Kroimy ziemniaki w drobna kostkę, wrzucamy do cebuli, zalewamy wodą (1 l- najlepiej wrzątkiem, wtedy zupa ugotuje się błyskawicznie) i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).

Gdy ziemniaki zmiękną, odkładamy 1/3, resztę doprawiamy do smaku przyprawami: solą, gałką (po 1 łyżeczce) i szczyptą cynamonu. Wszystko blendujemy. Dodajemy 1 do 1, 5 l wody, wrzucamy pokrojony na drobno jarmuż i gotujemy jeszcze max 10 minut.

Na suchej patelni podsmażamy pokruszone tofu doprawiając papryką i kurkumą.

Gdy zupa będzie gotowa dorzucamy resztę ziemniaków. Podajemy z chlebem, najlepiej razowym, można dodać odrobinę kukurydzy, posypujemy przyrumienionym tofu.  Zupa jest kremowa i  delikatna.

Smacznego!

20150327_184515[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *