Zupa ziemniaczana z jarmużem
- 1 kg ziemniaków
- opakowanie jarmużu (200 g)/można też użyć szpinaku)
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- tofu (ja miałam pół opakowania otwarte i tylko tyle użyłam)
- sól, papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon
Wszystko możemy zrobić w jednym garnku.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy.
Kroimy ziemniaki w drobna kostkę, wrzucamy do cebuli, zalewamy wodą (1 l- najlepiej wrzątkiem, wtedy zupa ugotuje się błyskawicznie) i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
Gdy ziemniaki zmiękną, odkładamy 1/3, resztę doprawiamy do smaku przyprawami: solą, gałką (po 1 łyżeczce) i szczyptą cynamonu. Wszystko blendujemy. Dodajemy 1 do 1, 5 l wody, wrzucamy pokrojony na drobno jarmuż i gotujemy jeszcze max 10 minut.
Na suchej patelni podsmażamy pokruszone tofu doprawiając papryką i kurkumą.
Gdy zupa będzie gotowa dorzucamy resztę ziemniaków. Podajemy z chlebem, najlepiej razowym, można dodać odrobinę kukurydzy, posypujemy przyrumienionym tofu. Zupa jest kremowa i delikatna.
Smacznego!