Bez kategorii
Wegańskie muffiny czekoladowe
Czekolada jest z kakaowca, kakaowiec to roślina więc
dziś na deser sałatka 😉
Do przygotowania około 20 szt. potrzebujemy:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka sojowego
- 1 banan
- 120 g masła kokosowego
- 2 łyżki sody
- cukier waniliowy
- 100 g czekolady (rodzaj wedle uznania)
- 20-40 g kakao ( w zależności jak bardzo wytrawne muffinki lubicie)
- 160 cukru
Masło rozpuszczamy, miksujemy banana z cukrami dolewając masła.
Mąkę, kakao i sodę mieszamy razem i przesiewamy stopniowo do masy maślano- bananowej. Miksujemy min 5 minut na puszystą masę.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę.
Mieszamy. Wypełniamy foremki do 3/4 ciastem.
pieczemy w temp. 180 C 25-30 minut.
Smacznego!