Bez kategorii

Wegańskie muffiny czekoladowe

20150326_125529[1]Czekolada jest z kakaowca, kakaowiec to roślina więc

dziś na deser  sałatka 😉

Do przygotowania około 20 szt. potrzebujemy:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka sojowego
  • 1 banan
  • 120 g masła kokosowego
  • 2 łyżki sody
  • cukier waniliowy
  • 100 g czekolady (rodzaj wedle uznania)
  • 20-40 g kakao ( w zależności jak bardzo wytrawne muffinki lubicie)
  • 160 cukru

20150326_115235[1]

Masło rozpuszczamy, miksujemy banana z cukrami dolewając masła.

20150326_120545[1]
Wiem, że nie jest to piękny widok, ale tak wygląda masło kokosowe zmiksowane z bananem i cukrami

Mąkę, kakao i sodę mieszamy razem i przesiewamy stopniowo do masy maślano- bananowej. Miksujemy min 5 minut na puszystą masę.

20150326_121943[1]

Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę.

20150326_122022[1]

Mieszamy. Wypełniamy foremki do 3/4 ciastem.

20150326_122413[1]

pieczemy w temp. 180 C 25-30 minut.

20150326_125109[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *