Drożdżowe pierogi faszerowane kaszą gryczną
Pierogi trochę inaczej, nie dość że drożdżowe to pieczone i do tego wegańskie!
Aby zrobić te cuda (około 25 szt.) potrzebujemy:
- o,5 kg mąki przennej
- 2-3 łyżki oliwy
- szczyptę soli
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- opakowanie tofu (idealne będzie wędzone)
- czosnek
- cebula
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, pietruszka- najlepiej świeżaDrożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy, smażymy aż lekko się przyrumienią.
Kaszę, tofu, cebulę z czosnkiem, przyprawy i około 3 łyżki oliwy dokładnie mieszamy.
Do mąki dodajemy obudzone drożdże, szczyptę soli, 2 do 3 łyżek oliwy. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto, tak aby się nie kleiło (jeżeli to koniecznie dodajemy letniej wody). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do 1,5 aby wyrosło.
Gdy ciasto wyroście, wyrabiamy je chwilę i formujemy klasycznie pierogi faszerując kaszą.
Tak przygotowane pierogi wkładamy do piekarnika na czas 20-30 minut, w zależności od tego jak bardzo przyrumienione chcemy, temp. pieczenia 170-180 C max.
Ja podałam z lekko podduszonym szpinakiem i sosem pieczarkowym.
Pierogi idealnie smakują na zimno. Ja biorę je do pracy w pudełku.
Smacznego!