KUCHNIA

Drożdżowe pierogi faszerowane kaszą gryczną

20150325_222017_Richtone(HDR)[1]Pierogi trochę inaczej, nie dość że drożdżowe to pieczone i  do tego wegańskie!

Aby zrobić te cuda (około 25 szt.) potrzebujemy:

  • o,5 kg mąki przennej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczyptę soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2  łyżki cukru
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • opakowanie tofu (idealne będzie wędzone)
  • czosnek
  • cebula
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, pietruszka- najlepiej świeża20150325_194150[1]Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy, smażymy aż lekko się przyrumienią.

Kaszę, tofu, cebulę z czosnkiem, przyprawy i około 3 łyżki oliwy dokładnie mieszamy.

Do mąki dodajemy obudzone drożdże, szczyptę soli, 2 do 3 łyżek oliwy. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto, tak aby się nie kleiło (jeżeli to koniecznie dodajemy letniej wody). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do 1,5 aby wyrosło.

Gdy ciasto wyroście, wyrabiamy je chwilę i formujemy klasycznie pierogi faszerując kaszą.

Tak przygotowane pierogi wkładamy do piekarnika na czas 20-30 minut, w zależności od tego jak bardzo przyrumienione chcemy, temp. pieczenia 170-180 C max.

Ja podałam z lekko podduszonym szpinakiem i sosem pieczarkowym.

Pierogi idealnie smakują na zimno. Ja biorę je do pracy w pudełku.

Smacznego!

20150325_221918[1]

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *