Bez kategorii
Wegańska zapiekanka z makaronu, jabłek, cydru i czego tam jeszcze nie ma!
- 200 g makaronu
- 2 jabłka
- 100 g masła kokosowego
- cebula
- 0,5 l mleka sojowego
- szklanka bułki tartek
- 1 opakowanie tofu, najlepiej wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml cydru albo 20 ml octu jabłkowego
- przyprawy: papryka, sól
- duża łyżka mąki (około 20 g)
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, w garnku zagotować mleko razem z cebulą.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, Podsmażyć na łyżce masła kokosowego wraz z jedna łyżeczką cebuli, po około 1 min dodać bułkę tartą, wszystko dokładnie wymieszać.
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć około 3 minut na łyżce masła kokosowego, podlać cydrem, dusić aż cydr odparuje.
- Pokruszone tofu przyrumienić na patelni.
- W dużym garnku na łyżce masła kokosowego podsmażyć przez około 3 minuty mąkę, po czy stopniowo dodawać mleko (cebulę wyjąć), mieszać sos, aby nie było grudek, posolić. Gotować około 2 minuty, mieszając aby sos zgęstniał.
- Do sosu dodać: ugotowany makaron, tofu, jabłka.
- Do wysmarowanej masłem formy przełożyć makaron, posypać obficie bułką tartą, można dodatkowo posypać orzeszkami ( do dodałam niesolone pistacje i nerkowce).
- Piec około 30 minut w temp. 180-200 C aż bułka tarka sie przyrumieni.
Smacznego!