Bez kategorii

Wegańska zapiekanka z makaronu, jabłek, cydru i czego tam jeszcze nie ma!

20150325_163513[1]Składniki na 4 porcje:

  • 200 g makaronu
  • 2 jabłka
  • 100 g masła kokosowego
  • cebula
  • 0,5 l mleka sojowego
  • szklanka bułki tartek
  • 1 opakowanie tofu, najlepiej wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml cydru albo 20 ml octu jabłkowego
  • przyprawy: papryka, sól
  • duża łyżka mąki (około 20 g)20150325_152503[1]
  1.  Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2.  Cebulę obrać, przekroić na pół, w garnku zagotować mleko razem z cebulą.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę, Podsmażyć na łyżce masła kokosowego wraz z jedna łyżeczką cebuli, po około 1 min dodać bułkę tartą, wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć około 3 minut na łyżce masła kokosowego, podlać cydrem, dusić aż cydr odparuje.
  5. Pokruszone tofu przyrumienić na patelni.
  6. W dużym garnku na łyżce masła kokosowego podsmażyć przez około 3 minuty mąkę, po czy stopniowo dodawać mleko (cebulę wyjąć), mieszać sos, aby nie było grudek, posolić. Gotować około 2  minuty, mieszając aby sos zgęstniał.
  7. Do sosu dodać: ugotowany makaron, tofu, jabłka.
  8. Do wysmarowanej masłem formy przełożyć makaron, posypać obficie bułką tartą, można dodatkowo posypać orzeszkami ( do dodałam niesolone pistacje i nerkowce).
  9. Piec około 30 minut w temp. 180-200 C aż bułka tarka sie przyrumieni.

Smacznego!

20150325_163541[1]

20150325_163756[1]

20150325_163905[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *