Bakłażan z soczewicą i orzechami włoskimi

Będąc w sklepie mój wzrok przykuły bakłażany, i już wiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam  dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie, którym sama się zachwyciłam i zajmuje miejsce drukiem tuż za  curry z dynią i ze szpinakiem (tu znajdziecie przepis). Dodatkowo byłam z siebie dumna, bo Nina zjadła obiad  z wielkim apetytem i do tego dała mi 10/10, a na co dzień Ona właśnie jest testerką moich wyczynów kulinarnych. Polecam jeść ta danie dużą łyżką prosto z michy i zagryzać świeżym pieczywem- rozgrzewa, syci i daje przyjemne uczucie błogości.

Składniki na 4 porcje:

2 bakłażany

1-2 cebule- najlepiej czerwone

300-400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki czy też 4 świeże pomidory

200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej)

łyżeczka wędzonej papryki

30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan

100 g suchej czerwonej soczewicy

2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym)

3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w półplasterki/kostkę wielkości nie większej niż 3 cm i wrzuć na rozgrzany olej w dużej głębokiej patelni lub garnku. Smaż około 5-8 minut mieszając co chwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty.

Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej  niż własnie sól, oraz dodaj ocet balsamiczny.

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago