Będąc w sklepie mój wzrok przykuły bakłażany, i już wiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie, którym sama się zachwyciłam i zajmuje miejsce drukiem tuż za curry z dynią i ze szpinakiem (tu znajdziecie przepis). Dodatkowo byłam z siebie dumna, bo Nina zjadła obiad z wielkim apetytem i do tego dała mi 10/10, a na co dzień Ona właśnie jest testerką moich wyczynów kulinarnych. Polecam jeść ta danie dużą łyżką prosto z michy i zagryzać świeżym pieczywem- rozgrzewa, syci i daje przyjemne uczucie błogości.
Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany
1-2 cebule- najlepiej czerwone
300-400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki czy też 4 świeże pomidory
200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej)
łyżeczka wędzonej papryki
30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan
100 g suchej czerwonej soczewicy
2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym)
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w półplasterki/kostkę wielkości nie większej niż 3 cm i wrzuć na rozgrzany olej w dużej głębokiej patelni lub garnku. Smaż około 5-8 minut mieszając co chwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty.
Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej niż własnie sól, oraz dodaj ocet balsamiczny.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…