Ja, zła matka, wmówiłam mojej Miśce, że suszone morele to są żelki, a pieczywo chrupkie to po prostu chrupki i tak sobie żujemy i chrupiemy. Wiosna przyszła i obwody trzeba zmniejszyć, więc teraz go tego begtluty jem, a że nie mogłam nigdzie dostać takiego właśnie pieczywa chrupkiego (ryżowe to nie to samo, co potocznie zwana „WAZA”) to piekę je sama przemycając w nim startą pestkę avocado.
Składniki na około 12 dużych kromek
(porównując do tego kupnego, to nasycenie taką domową jedną porównam do 4 , czyli jedna domowa-4 kupne)
200 g płatków jaglanych (zazwyczaj są dokładnie w takiej ilości pakowane)
200 g mąki gryczanej
50 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich)
50 g nasion słonecznika
30 g ziaren sezamu
duża łyżka czarnuszki
1 pestka avocado (po zjedzeniu owocu, przesuszyć ją 2-3 dni i zdjąć brązową skórkę)
łyżeczka soli
500 ml wody
Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski.
Dodaj całą, stratą pestkę (starta zmienia barwę na pomarańczową).
Dodaj wodę i dokładnie wszytko wymieszaj. Odstaw na chwilę, a w międzyczasie przygotuj blachy do pieczenia.
Blachy (u mnie były to dwie duże tortownice, ale mogą być o dowolnym kształcie) wyłóż papierem do pieczenia, i rozsmaruj „ciasto” aby nie było grubsze niż 5 mm.
Tak przygotowane piecz przez 20 minut w temp. 170-180 C z termoobiegiem (ciasto musi jak najbardziej wyschnąć).
Wyjmij z piekarnika i pokrój na docelowej wielkości kawałki, po czy ponownie umieść w piekarniku i piecz jeszcze przez 30- 40 minut max, co jakiś czas otwierając drzwiczki piekarnika na kilka minut, aby para mogła uciec.
Jak widzisz, poszczególne kawałki się „skurczyły”, a nacięcie ich wcześniej spowodowało, że masz idealne skibki. Wystudź chlebek i umieść np. w puszce, do tygodnia śmiało wytrzyma (jestem pewna, że zjesz szybciej).
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…