KUCHNIA

Bezglutenowe pieczywo chrupkie z pestką avocado

 

 

DSC02082

Ja, zła matka, wmówiłam mojej Miśce, że suszone morele to są żelki, a pieczywo chrupkie to po prostu chrupki i tak sobie żujemy i chrupiemy. Wiosna przyszła i obwody trzeba zmniejszyć, więc teraz go tego begtluty jem, a że nie mogłam nigdzie dostać takiego właśnie pieczywa chrupkiego (ryżowe to nie to samo, co potocznie zwana „WAZA”) to piekę je sama przemycając w nim startą pestkę avocado.

Składniki na około 12 dużych kromek

(porównując do tego kupnego, to nasycenie taką domową jedną porównam do 4 , czyli jedna domowa-4 kupne)

200 g płatków jaglanych (zazwyczaj są dokładnie w takiej ilości pakowane)

200 g mąki gryczanej

50 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich)

50 g nasion słonecznika

30 g ziaren sezamu

duża łyżka czarnuszki

1 pestka avocado (po zjedzeniu owocu, przesuszyć ją 2-3 dni i zdjąć brązową skórkę)

łyżeczka soli

500 ml wody

  • ziarna/bakalie możecie dodawać dowolne, byle w sumie ich masa łączna nie przekraczała 200 g

DSC02071

Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski.

DSC02072

Dodaj całą, stratą pestkę (starta zmienia barwę na pomarańczową).

DSC02073

Dodaj wodę i dokładnie wszytko wymieszaj. Odstaw na chwilę, a w międzyczasie przygotuj blachy do pieczenia.

DSC02074

Blachy (u mnie były to dwie duże tortownice, ale mogą być o dowolnym kształcie) wyłóż papierem do pieczenia, i rozsmaruj „ciasto” aby nie było grubsze niż 5 mm.

DSC02076

Tak przygotowane piecz przez 20 minut w temp. 170-180 C z termoobiegiem (ciasto musi jak najbardziej wyschnąć).

DSC02077

Wyjmij z piekarnika i pokrój na docelowej wielkości kawałki, po czy ponownie umieść w piekarniku i piecz jeszcze przez 30- 40 minut max, co jakiś czas otwierając drzwiczki piekarnika na kilka minut, aby para mogła uciec.

DSC02078

Jak widzisz, poszczególne kawałki się „skurczyły”, a nacięcie ich wcześniej spowodowało, że masz idealne skibki. Wystudź chlebek i umieść np. w puszce, do tygodnia śmiało wytrzyma (jestem pewna, że zjesz szybciej).

DSC02084

Smacznego!

DSC02083

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.