Jaka buła jest każdy widzi. Te są o tyle wyjątkowe, że ciężkie ale puszyste, miękkie w środku ale z chrupiącą skórką, która mięknie z godziny na godzinę, a przede wszystkim się nie kruszą! Testowanie na 6latce wzbudziły zachwyt.
Składniki na 8-10 bułeczek:
330 g mąki pszennej (u mnie standardowo część- 80 g pełnoziarnista)
70 g płatków owsianych
20 g świeżyć drożdży
250 ml mleka sojowego
50 ml oleju roślinnego (3-4 łyżki)
40 ml syropu trzcinowego/klonowego/z agawy
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Odłóż łyżkę płatków do posypania bułeczek a resztę zmiel w blenderze lub młynku.
Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłego mleka z odrobiną słodkiego syropu i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Pozostałe 150 ml mleka dobrze podgrzej i połącz w jednej misce ze zmielonymi płatkami owsianymi, olejem, solą i syropem trzcinowym.
Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę aż masa się zwiąże i przestygnie. Zajmie to dokładnie tyle czasu, co budzenie się drożdży w międzyczasie.
Połącz wszystkie składniki (mąki, papkę owsianą i drożdże) w jednej misce.
Zagnieć ciasto.
Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętośc (około 1,5 h).
Wyrośnięte ciasto wyrób chwilę, podziel na równe części i uformuj bułeczki.
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj szmatką i pozostaw na 20-30 minut do ponownego wyrastania.
Piecz bez termoobiegu w temp. 190-200 C na środkowej półce piekarnika przez 15 minut.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…