Categories: KUCHNIA

Cebulowy chleb z kozieradką

Gustuję w „dziwnych” przyprawach, jak to Misiek określa, nieźle muszę się nakombinować, aby nie widział ile czego wsypuję, bo jego mama to tylko sól i pieprz używała ;-). Upiekłam chleb, do którego dodałam nasiona kozieradki, które polecane są w leczeniu cukrzycy – jako środek obniżający poziom glukozy we krwi, obniżają także poziom złego cholesterolu we krwi oraz zbawiennie wpływają na cały układ trawienny, a przede wszystkim mają niezwykły smak, nie wiem do czego go porównać, ale idealnie ten chleb komponuje się z suszonymi pomidorami oraz jako dodatek do wegańskich zup, o już wiem, ma taki „rosołowy” posmak. Chleb ten robi się bardzo szybko, jedynie co może być kłopotliwe to oczekiwanie na jego wyrastanie, ale warto, na drugi i trzeci dzień jest nawet jeszcze lepszy.

Składniki na jeden bochenek (ja piekłam dokładnie z połowy składników w dwóch maleńkich keksóweczkach, takie duże buły mi wyszły):

400 g mąki pszennej

100 g maki pszennej razowej

7 g suszonych drożdży

1 płaska łyżeczka soli

2 duże łyżki oliwy (użyłam 1 łyżkę – truflową, bo ją kocham)

2 łyżeczki podprażonej na suchej patelni nasion kozieradki

1 cebula

350 ml ciepłej wody

*2  łyżki otrębów (jakichkolwiek) i ulubionych nasion do oprószenia form do pieczenia, 2 łyżki oleju do wysmarowania form

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, kozieradkę podprażyć.

Wymieszać wszystkie składniki razem

i wyrobić na gładkie ciasto

Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu.

Po tym odgazować ciasto chwilę je wyrabiając i przełożyć wo wysmarowanych i oprószonych form (otrębami i ziarnami np. słonecznika)

Pozostawić do wyrośnięcia ponownie na 30 minut

Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form.

Smacznego!

a to była moja „buła” do pracy: z sałatą cykoriową i suszonymi pomidorami (oczywiście wszystko z własnego ogródka 🙂

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago