Categories: KUCHNIA

Włoska zupa z bakłażanów

Dopiero w tym roku zapałałam wielką miłością do bakłażanów i obiecałam sobie, że w przyszłym roku wyhoduję je sobie w ogrodzie, a co, karczochy mi wyrosły to bakłażany nie urosną 😉

Składniki na 4 porcje:

2 duże bakłażany

1 żółta  papryka

1 zielona papryka

100 g koncentratu pomidoroweg

50 g rodzynek

kilka goździków

łyżeczka ostrej papryki lub 1 strączek świeżej

pół łyżeczki czarnego pieprzu

sól do smaku (płaska łyżeczka to max wg mnie)

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa składniki pokroić w kostkę

i wrzucić do garnka, w którym uprzednio podgrzane zostały 2-3 łyżki oliwy.

Smażyć około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać 1-1,5  litra wody, rodzynki, przyprawy

i gotować pod przykryciem około 15 minut (aż warzywa zmiękną) pod  sam koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago