Składniki na około 20 szt.:
180 g mąki kukurydzianej
180 g mąki pszennej
150 ml oleju roślinnego lub 130 g masła roślinnego
100 g brązowego cukru
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
sok z jednej pomarańczy
50 g rodzynek
150 g ziaren sezamu
pół szklanki wody
Rodzynki namoczyć w soku z pomarańczy. Sezam podprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać razem (wodę dopiero na samym końcu jeżeli będzie taka potrzeba).
Ciastka rosną, więc zostawić trochę miejsca pomiędzy nimi, w trakcie pieczenia w połowie czasu przekręcić blachę o 180 stopni, aby wszystkie miały równy kolor przyrumienienia.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Czy mąkę kukurydzianą da się zastąpić jakaś inna? Bo nie wiem czy dostanę taka w sklepie :(
Jasne że możesz zastąpić, nawet na zwykłą białą mąkę pszenną, będą bardziej "puszyste"
Ja zastąpiłam kaszą manną. Zobaczę co z tego wyjdzie
Jak się skleją, to będzie dobrze! :-)