KUCHNIA

Chłodnik czosnkowy

Nie chwaliłam się swoim „zwichrowaniem” mianowicie uwielbiam serial „Przystanek Alaska”, oglądam go praktycznie codziennie i stanowi swego rodzaju mój usypiacz, ma taki specyficzny klimat że mnie uspokaja i po 5 minutach śpię. W każdym bądź razie w jednym z odcinków bohaterzy „walczą z komarami” wcinając hurtowe ilości czosnku, a że teraz sezon komarowy w pełni to dziś powstał mój chłodnik czosnkowy (bez obaw- nie zabija aromatem i nie rozgrzewa) a do tego upiekłam bułeczki z cukinii, marchewki i dodatkiem pestek dyni.

Składniki na zupę (wyłączając kota, akurat przechodziła):

1- 1,5 główki czosnku

6 średnich ziemniaków

250 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego)

3 łyżki oliwy (w tym może być jedna oliwy truflowej)

2-3 listki laurowe

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu (najlepiej białego)

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

ziemniaki obrać i pokroić w kostkę wrzucić na rozgrzaną oliwę, mieszając podsmażyć 3 minut po czym dodać obrany i posiekany czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, wrzucić listki laurowe, doprawić i zalać 1 l wody. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu 30 minut (aż wszystko zmięknie). Ugotowaną zblendować z dodatkiem mleka (ja przelałam do belndera kielichowego)

Można jeść na ciepło albo wystudzić i jeść zimną, podawać posypaną pestkami np. dyni lub dodać kilka kropel oliwy truflowej i z pieczywem, ja upiekłam do tego bułeczki (post wyżej)

ps. Czosnek poddany gotowaniu traci swój „zabójczy aromat) w tej zupie jest jego tylko bardzo delikatny posmak, tak więc bez obaw.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago