Te kasztany to zupełny przypadek. Piekąc rogale Marcińskie w trakcie zorientowałam się że nie mam orzechów, bo Miśka się do nich dobrała, a że jakiś czas wcześniej kupiłam kasztany, bo nigdy wcześniej ich nie jadłam poza formą masła kasztanowego, które smakowało trochę jak klej z tubki (no co, jako dzieci kleju nie próbowaliście ?;-) to je szybko upiekłam w piekarniku (20 minut) po czym stwierdziłam, że sa za twarde więc zalałam je mlekiem ryżowym, ale to nadal nie było to, a jak wiecie ja niech nie wyrzucam, to doszłam do wniosku że dodam do tego daktyli, i tak się pomoczyło trochę, potem zmiksowałam i tak oto wyszło mi idealne masło kasztanowe. A wracając do ciastek, to jakoś tak stało to masło w lodówce i na mnie patrzyło, więc się zlitowałam nad nim i zrobiłam ciacha. Pyszne wyszły (no, ale czy mi cokolwiek niepysznego wychodzi?), miękkie w środku a na zewnątrz delikatna skórka, czekolada została a jakże od ostatnich ciastek a skórki cytrusowe to już trochę dla bajeru bo ciacha są dla Niny do szkoły i trochę dla przełamania smaku.
Składniki na około 40 szt.
200 g masła kasztanowego
*(robiłam je dokładnie ze 100 g kasztanów- masa po upieczeniu bez skórki, około 50 g daktyli i 100 ml mleka ryżowego)
120 g mąki pszennej
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 ml oleju roślinnego
1 banan
łyżka sody
100 g cukru (użyłam mojego ulubionego dark muscovado)
Przygotowanie:
Utrzyj na puszystą masę olej z cukrem
Dodaj po chwili banana
Ciacha po upieczeniu zbajeruj albo wciągaj takie jakie są (ja wytrzymasz to będą świeże nawet tydzień przechowywane w puszcze)
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Witam. Taki sobie komentarz.
Witam :-)