Ciasto z owocami i kruszonką

Sernik zniknął błyskawicznie, a że moje Miśki przyzwyczajone, że w domu zawsze jest coś słodkiego wykombinowałam ciasto, a jakże z tego co miałam skitrane w lodówce. Pamiętacie, do zupy Harira użyłam ciecierzycy z puszki, więc takiego cuda,  jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków  stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie z puszki itp.)

Składniki:

300 g mąki ryżowej

100 g maki pszennej

100 g mąki żytniej

1 średni banan

100 ml wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki

250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

50 g brązowego curku

100 ml oleju roslinnego

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

300-400 g owoców

kruszonka:

100 g maki ryżowej

50 ml oleju roślinnego

50 ml soku owocowego (u mnie syrop ze słoika po brzoskwiniach)

łyżkę esencji waniliowej

  • wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do jednej miski i rozetrzeć między palcami, tak aby powstały grudki

Przygotowanie:

Ubij na sztywną pianę „wodę ciecierzycową” po czy stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając mikserem.

Gdy cały cukier się rozpuści dodawaj powoli ojej.

Zblenduj banana na gładką masę i wymieszaj razem z powstałą pianą.

Na zmianę do tej mieszaniny dodawaj przesiewając mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Nie miksuj, tylko delikatnie mieszaj dużą łyżką.

Uzyskasz gęste ciasto, które przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ciasta rozłóż owoce na na to kruszonkę.

Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto wyrasta, dzięki czemu owoce zatapiają się w nim.

Smacznego!

ps. Ciasto przypomina strukturą drożdżowe, jest lekko słodkie, wytrzymuje zawinięte w folię około 3 dni. Idealne na śniadanie albo do popołudniowej herbatki.

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago