Sernik zniknął błyskawicznie, a że moje Miśki przyzwyczajone, że w domu zawsze jest coś słodkiego wykombinowałam ciasto, a jakże z tego co miałam skitrane w lodówce. Pamiętacie, do zupy Harira użyłam ciecierzycy z puszki, więc takiego cuda, jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie z puszki itp.)
Składniki:
300 g mąki ryżowej
100 g maki pszennej
100 g mąki żytniej
1 średni banan
100 ml wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki
250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego
50 g brązowego curku
100 ml oleju roslinnego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
300-400 g owoców
kruszonka:
100 g maki ryżowej
50 ml oleju roślinnego
50 ml soku owocowego (u mnie syrop ze słoika po brzoskwiniach)
łyżkę esencji waniliowej
Przygotowanie:
Ubij na sztywną pianę „wodę ciecierzycową” po czy stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając mikserem.
Gdy cały cukier się rozpuści dodawaj powoli ojej.
Zblenduj banana na gładką masę i wymieszaj razem z powstałą pianą.
Na zmianę do tej mieszaniny dodawaj przesiewając mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Nie miksuj, tylko delikatnie mieszaj dużą łyżką.
Uzyskasz gęste ciasto, które przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta rozłóż owoce na na to kruszonkę.
Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto wyrasta, dzięki czemu owoce zatapiają się w nim.
Smacznego!
ps. Ciasto przypomina strukturą drożdżowe, jest lekko słodkie, wytrzymuje zawinięte w folię około 3 dni. Idealne na śniadanie albo do popołudniowej herbatki.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…