Uwielbiam bataty, można z nich robić cuda, bo trochę to pyra, trochę dynia a trochę marchew. Idealnie nadaje się do pieczenia i smażenia, gotowany do zupełnej miękkości robi się trochę mdły. Dziś w mojej ulubionej formie, czyli zapiekany z farszem, śmiało do tej potrawy można użyć zwykłych ziemniaków, robiłam już to wcześniej, ale ze zwykłych ziemniaków, to lubię robić latem, gdy są młode (tu znajdziecie przepis).
Składniki na 2 porcje:
2 średnie bataty
200 g tofu naturalnego
kilka ząbków czosnku
puszka kukurydzy
200 ml mleka roślinnego
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Bataty wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół i ugotuj na pół twardo (u mnie parowar 15 minut).
Podgotowane bataty wydrąż, tak aby została otoczka około 1 cm .
Zblenduj na gładką masę tofu z przyprawami, czosnkiem i połową mleka.
Do masy z tofu dodaj połowę wydrążonych części batatów, a resztę schowaj do lodówki, przyda się za dwa dni.
Odłóż około 1/3 masy i wymieszaj z resztą mleka i masz już sos (w razie potrzeby dopraw, jeżeli okaże się np. za rzadki mój sposób, do dodanie skibki chleba bez skórki i ponownie dokładne zbelndowanie). Do reszty masy dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj łyżką.
Wypełnij bataty farszem i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 30 minut w temp. 180 C na środkowej części piekarnika.
Smacznego!
ps. Potrawę możesz przygotować dzień wcześniej i upiec w dniu serwowania. Smakuje również na zimno, jako przystawka.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…