Bez kategorii

Zapiekane faszerowane ziemniaki z sosem czosnkowym.

 

20150319_180632

 

Potrzebne będą:

  • ziemniaki ugotowane w mundurkach (przygotowuję w parowarze 30 minut)
  • wędzone tofu (w wersji wegetariańskiej idealnie sprawdza się do tego ser typu feta lub oscypek)
  • czosnek
  • sól, pieprz, cząber, estragon (wedle upodoba

Sos:

  • miąższ z ugotowanych ziemniaków (połowa, drugą wykorzystujemy na farsz)
  • sok z niewielkiej cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz- najlepiej biały, sól
  • około 50 ml oliwy
  • przeholowałam z cytryną (bycza była) więc uratowałam sytuację gęstym mlekiem kokosowym 😉

 

20150319_171309

Ziemniakom obcinamy górną część, po czym wydrążamy miąższ (użyłam łyżeczki do robienia kuleczek, ale zwykła łyżeczka do herbaty też da radę)

20150319_172114

Miąższ ziemniaków (około połowa) blendujemy z tofu, czosnkiem i przyprawami, gdyby konsystencja była zbyt sucha można dodać niewielką ilość niesłodzonego mleka sojowego lub mleczka sojowego (w wersji wegetariańskiej- jogurtu naturalnego).

20150319_172513

Ziemniaki wypełniamy farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu, delikatnie wysmarowanym oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut w temp. 200 C (tak, aby góra ładnie się przyrumieniła)

20150319_180423

Wszystkie składniki  na sos poza oliwą blendujemy na gładka masę, po czym dodajemy stopniowo oliwę i ucieramy za pomocą trzepaczki.

20150319_173628

20150319_180706

Podałam z lekko podduszonym jarmużem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *