Bez kategorii

Faszerowane bataty

 

DSC01632

Uwielbiam bataty, można z nich robić cuda, bo trochę to pyra, trochę dynia a trochę marchew. Idealnie nadaje się do pieczenia i smażenia, gotowany do zupełnej miękkości robi się trochę mdły. Dziś w mojej ulubionej formie, czyli zapiekany z farszem, śmiało do tej potrawy można użyć zwykłych ziemniaków, robiłam już to wcześniej, ale ze zwykłych ziemniaków, to lubię robić latem, gdy są młode (tu znajdziecie przepis).

Składniki na 2 porcje:

2 średnie bataty

200 g tofu naturalnego

kilka ząbków czosnku

puszka kukurydzy

200 ml mleka roślinnego

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

 

DSC01616

Przygotowanie:

Bataty wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół i ugotuj na pół twardo (u mnie parowar 15 minut).

DSC01617

Podgotowane bataty wydrąż, tak aby została otoczka około 1 cm .

DSC01621

Zblenduj na gładką masę tofu z przyprawami, czosnkiem i połową mleka.

DSC01626

Do masy z tofu dodaj połowę wydrążonych części batatów, a resztę schowaj do lodówki, przyda się za dwa dni.

DSC01627

Odłóż około 1/3 masy i wymieszaj z resztą mleka i masz już sos (w razie potrzeby dopraw, jeżeli okaże się np. za rzadki mój sposób, do dodanie  skibki chleba bez skórki i ponownie dokładne zbelndowanie). Do reszty masy dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj łyżką.

DSC01628

Wypełnij bataty farszem i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC01629

Piecz około 30 minut w temp. 180 C na środkowej części piekarnika.

DSC01631

Smacznego!

DSC01634

ps. Potrawę możesz przygotować dzień wcześniej i upiec w dniu serwowania. Smakuje również na zimno, jako przystawka.

DSC01636

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.