KUCHNIA

Curry z brukselką i ziemniakami

 

Nie mam pojęcia dlaczego, ale wszystkie dzieci nienawidzą szpinaku i brukselki, a przynajmniej tak było, gdy chodziłam do przedszkola czyli jakieś 30 lat temu. Ja uwielbiam i jedno i drugie,  i o ile ze szpinaku można cuda wyczarować, to już z brukselką tak do końca nie wiadomo co zrobić, zazwyczaj błądzi w jakieś warzywnej zupie. Tymczasem odpowiednio potraktowana może stanowić jedne z głównych składników curry, cudownie komponuje się z z ziemniakami, kukurydzą, o którą śmiało można wzbogacić ten przepis i papryką. Moje dziecko po raz kolejny połechtało moje ego, bo było zachwycone obiadem i nawet wzięła dokładkę, a dostałąm od niej 15/10 punktów 🙂

Składniki na 4 porcje jako danie główne:

1 kg ziemniaków

pół kg brukselki

2 czerwone słodkie papryki

puszka mleka kokosowego

łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego

płaska łyżeczka kukrkumy

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

sól do smaku (płaska łyżeczka maksymalnie)

Przygotowanie:

Brukselkę pokrój w połówki, ziemniaki i paprykę w kawałki około 2 cm.  Rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż mieszając co chwilę, bo ziemniaki lubią się przykleić do dna garnka około  5 minut, następnie dodaj przyprawy (sól na samym końcu gotowania), wymieszaj dokładnie aby przyprawy się podgrzały i puściły aromat. Dodaj szklankę wody (250-250 ml) i duś pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są już miękkie, jeżeli nie to podgotuj jeszcze (wiadomo), ale w sumie po 30 minutach maksymalnie powinno być wszystko idealnie miękkie, dodaj wtedy mleko kokosowe, dopraw solą.

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago