KUCHNIA

Domowe krakersy

Odkąd jestem weganką ograniczam maksymalnie kupowanie gotowych produktów typu ciastka, ciasta, pieczywo itd. nawet jeżeli są wegańskie jak słynne Oreo to zawsze znajdzie się w ich składzie jakiś niepokojący składnik. Tym razem padło krakersy, nie są idealnie kruche jak „kupne”, raczej jak paluszki, ale przynajmniej potrafię wymówić nazwy wszystkich składników.

Składniki:

400 g mąki pszennej (można się pokusić o połączenie pół na pół z maka pełnoziarnistą)

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

4-5 łyżek oleju roślinnego

około 150 ml zimnej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm powykrawać dowolne kształty, wyłożyć na blaszkę (na pergamin lub folię) posypać ulubionymi dodatkami, ja użyłam sezamu i czarnuszki, ponakłuwać widelcem

i piec w temp. 220 C max 10 minut.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago