Składniki na ciasto krakersowe:
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
50 ml zimniej wodu
2 łyżki oleju
Z powyższych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę (ja zawsze „idę” na skróty i wkładam do zamrażalnika na 30 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przełożyć do blaszki na papier do pieczenia, ponakłuwać widelcem
Po upieczeniu na „krakersa” wylać masę „krówkową”
Dokładny przepis znajdziecie też tu
Masa „krówkowa”
1 l sojowego mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki oleju/masła roślinnego
Gotować na małym ogniu (w dużej patelni mieszając od czasu do czasu) około 1 godziny).
Gdy masa krówkowa stwardnieje rozsmarować warstwę dżemu, jak wspomniałam ja użyłam własnej roboty a aronii, sprawdzi się też dżem z czarnej porzeczki czy też żurawiny. A na to 2 tabliczki roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (min 70%). P 30 minutach w lodówce można jeść!
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…