Składniki:
250 ml mleka sojowego (użyłam waniliowego z Biedronki- to moje ulubione)
200 g masła kokosowego
pół szklanki cukru
3 łyżki kakao
200 g sojowego mleka w proszku (użyłam sojowego mleka dla dzieci Bebilon)
* na zdjęciu jest forma na serduszka ale w trakcie „produkcji” doszłam do wniosku, że niestety ale nie da się zmniejszyć porcji masła, ponieważ właśnie ono daje twardość czekoladzie, więc wydłubałam serduszka, dodałam więcej masła i zrobiłam myszki.
* co do mleka w proszku, natknęłam się na nie przypadkiem szukając w internecie sojowego mleka w proszku, jakież było moje zdziwienie, że nawet rodzice weganie mają teraz alternatywę!- to nie jest reklama, to szczery zachwyt!
Wszystkie składniki poza mlekiem w proszku zagotować cały czas mieszając. Po czy stopniowo dodawać mleko w proszku cały czas mieszając (ostatecznie użyłam blendera) aby zniwelować wszystkie grudki. Tak przygotowaną rozlać do formy i wstawić do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Forma może być dowolna, ale im bardzie płaska tym szybciej stężeje i łatwiej będzie kroić. Ja potrzebowałam tej czekolady przede wszystkim do kolejnego przepisu.
Smacznego!
Ps. Czekoladki testowała Miśka, która kocha wszystko „kupne”- była zachwycona!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Właśnie zrobiłam tę pyszność...i wyjadałam jeszcze gorącą! :D Nie wyszła mi taka jasna, ale smakuje jak mleczna <3 i posypałam suszoną żurawiną. Użyłam napoju sojowego w proszku :). Dziękuję za przepis :D
Musiało być dobre z tą żurawiną :-)
Przepraszam za być może głupie pytanie, ale czy masło kokosowe to to samo co olej kokosowy nierafinowany? Tak mówi google...
Olej kokosowy i masło kokosowe to to samo :-) Do gotowania polecam rafinowany, a używany na zimno (bez pieczenia, gotowania) to w wersji virgine.