Składniki na około 12 szt.:
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
120 ml oleju roślinnego
szczypta soli
450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”)
łyżka brązowego cukru
łyżeczka rozmarynu i tymianku
farsz:
pół kilograma pieczarek
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki soli
koperek (opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże oraz przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować pieczarki krojąc je drobną kostkę, cebule posiekać na równie drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać pieczarki i przyprawy. Dusić około 10 minut aż będzie wszystko miękkie. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je chwilę wyrobić, po czym rozwałkować na grubość około 3 mm
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
pychotka!
Dziękuję!
Wspaniałe! farsz jest taki pyszny, że powstrzymywalam się aby nie zjeść całego przed zawinięciem ;)
Dziękuję, bardzo się cieszę, że smakowało.