KUCHNIA

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Wzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem.

Składniki na około 12 szt.:

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)

120 ml oleju roślinnego

szczypta soli

450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”)

łyżka brązowego cukru

łyżeczka rozmarynu i tymianku

farsz:

pół kilograma pieczarek

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki soli

koperek (opcjonalnie)

szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże oraz przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować pieczarki krojąc je drobną kostkę, cebule posiekać na równie drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać pieczarki i przyprawy. Dusić około 10 minut aż będzie wszystko miękkie. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je chwilę wyrobić, po czym rozwałkować na grubość około 3 mm

położyć po łyżce farszu

złożyć na pół

Zlepić brzegi za pomocą końcówki drewnianej łyżki

Powycinać paszteciki

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.

Piec w temp. 180-190 C przez 25-30 minut (w zależności jak bardzo przyrumienione chcecie, lub jak duże zrobiliście, ja zawsze na ostatnie 10 minut włączam funkcję grill).

Smacznego!

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago