Drożdżowe różyczki z jabłkami

 

Hulał na FB filmik z instruktażem do tych różyczek, postanowiłam się z nimi zmierzyć robiąc ich wegańską, drożdżową wersję, smakują równie dobrze co wyglądają . Aha, i jeszcze jedno: nie ma co się czarować, jest z nimi trochę zabawy, ale dla efektu wizualnego naprawdę warto czasami się pomęczyć 😉

Składniki:

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)

120 ml oleju roślinnego

szczypta soli

450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”)

100 g brązowego cukru

łyżka cynamonu i kardamonu (opcjonalnie)

5 jabłek

sok z cytryny

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki i podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo na płaską powierzchnię.

Ciasto rozwałkować bardzo cienko.

Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie był szerokości około 5 cm.

Ułożyć jabłka

Złożyć na pół

i zawinąć

Uformować różyczkę

Przełożyć do formy na muffinki  (delikatnie posmarowanej olejem) lub w papilotki, zostawić około 15 minut do ponownego wyrośnięcia po czym upiec w temp. 190C około 25-30 minut.

Smacznego!

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago