Bez kategorii

Drożdżowe różyczki z jabłkami

20151011_174600[1]

 

Hulał na FB filmik z instruktażem do tych różyczek, postanowiłam się z nimi zmierzyć robiąc ich wegańską, drożdżową wersję, smakują równie dobrze co wyglądają . Aha, i jeszcze jedno: nie ma co się czarować, jest z nimi trochę zabawy, ale dla efektu wizualnego naprawdę warto czasami się pomęczyć 😉

Składniki:

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)

120 ml oleju roślinnego

szczypta soli

450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”)

100 g brązowego cukru

łyżka cynamonu i kardamonu (opcjonalnie)

5 jabłek

sok z cytryny

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cynamonem, solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki i podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo na płaską powierzchnię.

20151011_163553[1]Ciasto rozwałkować bardzo cienko.

20151011_163646[1]Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie był szerokości około 5 cm.

20151011_163713[1]Ułożyć jabłka

20151011_163746[1]Złożyć na pół

20151011_163758[1]i zawinąć

20151011_163811[1]Uformować różyczkę

20151011_163823[1]Przełożyć do formy na muffinki  (delikatnie posmarowanej olejem) lub w papilotki, zostawić około 15 minut do ponownego wyrośnięcia po czym upiec w temp. 190C około 25-30 minut.

20151011_165019[1]Smacznego!

20151011_174331[1]20151011_174929[1]

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *