Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą

Uwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać.  Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta,  a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie mam do zagospodarowania około 50 kg wiśni, więc spodziewajcie się przepisów właśnie z tymi owocami.

ps. To jest drożdżówka na 4 duże gryzy, po jednym na każde „skrzydełko”

Składniki na 12 drożdżówek:

500 g mąki (u mnie standardowo 300 g mąki pszennej, tym razem tortowej „Basia” i 200 g pełnozirarnistej też „Basia)

300 ml mleka sojowego

100 g cukru trzcinowego nierafinowanego

100 ml oleju kokosowego

opakowanie suchych drożdży (7-8 g)

szczypta soli

Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu

nadzienie:

około 400 g wydrylowanych wiśni

100 g cukru

kilka goździków

Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które po d koniec wyjmij z „dżemu”. Smaż mieszając od czasu do czasu, co znacznie przyśpieszy redukcję soku. Nadzienie ma być gęste jak dżem (czas smażenia około 10 minut).

Formowanie ciasta:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Posmaruj wiśniami i posyp posiekaną czekoladą.

Zawiń ciasto w rulon. Podziel na 12 części (najłatwiej cały rulon na pół, połówki na pół, i ćwiartki na 3 części)

Plasterek ciasta ułóż „zawinięciem” pod spód i natnij na środku od dołu i od góry, tak aby zostawić około 1 cm na środku nie przecięty.

Przełóż delikatnie na blachę wyłożona papierem. Każde „skrzydełko” przekręć na zewnątrz.

Pozostaw drożdżówki pod przykryciem do ponownego wyrastania na minimum 30 minut.

Piecz w temp. 180 C bez termoobiegu przez około 20 minut.

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago